احیا قلبی ریوی مغزی
یکی از مهم ترین دانش هایی است که هر امدادگر باید به آن مسلط باشد زیرا از زمان نیاز به CPR تا مرگ مصدوم حداکثر 10 دقیقه زمان وجود دارد. عدم توانایی به این عملیات و یا انجام غلط آن به راحتی باعث مرگ حادثه دیده می شود.
CPR زمانی ضرورت انجام پیدا می کند که تنفس یا گردش خون مصدوم دچار مشکل شده است. البته امروزه دیگر معیار گردش خون زمانی چک می شود که تنفس وجود داشته باشد.
در صورت نبود تنفس، نیازی به چک کردن کار قلب وجود ندارد چراکه از زمان ایست تنفسی تا ایست قلبی کمتر از 1 دقیقه طول می کشد که همان یک دقیقه هم به فرض رسیدن لحظه ای شما به صحنه حادثه برای چک کردن تنفس، تماس با اورژانس و تغییر وضعیت مصدوم و آماده شدن شما برای شروع CPR خواهد گذشت. به همین دلیل هرگاه با مصدومی برخورد کردید که تنفس ندارد زمان را برای بررسی ضربان قلب مصدوم تلف نکنید.
تغییر روش:
در متدهای قبلی اصرار بر چک کردن تنفس و ضربان قلب وجود داشت. اما متدهای جدید صرفا بر چک کردن وضعیت تنفس تاکید دارند. اگر تنفس وجود داشت سپس وضعیت قلب چک می شود و اگر نداشت نیازی به چک کردن وضعیت قلب نیست و عملیات CPR بلافاصله شروع خواهد شد.
CPR به طور کلی به عملیاتی که در آن به مصدوم تنفس مصنوعی و ماساژ قلبی داده می شود گفته می شود. تنفس مصنوعی به روش دهان به دهان، دهان به بینی، دهان به دهان و بینی و استفاده از آمبو انجام می گردد.
برای انجام تنفس مصنوعی ابتدا نفس عمیق کشیده سپس با اطمینان از باز بودن راه هوایی با عقب کشیدن چانه مصدوم (کاوش دهان و حلق مصدوم با انگشت نیز ممکن است ضروری باشد)، دهان را بر روی دهان یا بینی مصدوم گذاشته و هوا را وارد ریه مصدوم می کنیم. معیار کافی بودن میزان ورود هوا، دیدن حرکت قفسه سینه است. پس از دادن هر نفس دهان را از روی دهان مصدوم برداشته و مجددا با تنفس عمیق آماده می شویم. در زمان نفس کشیدن بهتر است صورت را به سمت سینه مصدوم برگردانیم تا هم از هوای خروجی از ریه مصدوم تنفس نکنیم هم خارج شدن هوا را ببینیم و احساس کنیم. تنفس مصنوعی در صورتی که همراه با ماساژ قلبی باشد تنها 2 بار داده می شود و پس از آن ماساژ شروع می شود.
ماساژ قلبی که در واقع فشردن قلب مصدوم برای پمپاژ مصنوعی قلب است توسط فشار دادن قفسه سینه انجام می گیرد. برای این کار کف یک دست را در ناحیه وسط سینه قرار داده و دست دیگر را روی آن می گذاریم. به صورت عمودی به قفسه سینه فشار وارد می کنیم تا در حد 3 تا 5 سانتیمتر جابجا شود. تعداد ماساژ قلبی در هر سیکل 30 عدد است که باید در بازه زمانی حدود 20 ثانیه انجام شود. بعد از این 30 عدد ماساژ 2 تنفس مصنوعی به روشی که شرح داده شد انجام می گیرد.
روی این قسمت کلیک کنید تا تصویر را در انداره واقعی 656در506پیکسل ببینید.
تغییر روش:
در روش های قدیمی برای پیدا کردن محل فشار روشی ارائه شده بود مبنی بر پیدا کردن انتهای دنده ها، سپس پیدا کردن مخل اتصال دنده، پیدا کردن جناج سینه، 2 انگشت بالاتر از آن و...
در روش جدید برای تسریع کار؛ نوک سینه های مصدوم به صورت چشمی را لمسی مشخص شده کف دست بر روی خط فرضی تماس این دو نقطه قرار داده می شود.
در تصویر وضعیت دست و محل قرار گرفتن آن مشخص است.
روی این قسمت کلیک کنید تا تصویر را در انداره واقعی 800در324پیکسل ببینید.
[فقط اعضاي سايت مي توانند لينک ها را ببينند. ]
عملیات CPR پس از شروع تحت هیچ شرایطی نباید متوقف شود مگر در 3 حالت:
• برگشت تنفس و ضربان قلب
• رسیدن تیم اورژانس
• خستگی بیش از حد امدادگر
البته در برخی مراجع زمان 45 دقیقه برای توقف عملیات CPR نیز گفته شده اما بهتر است توقف به یکی از 3 دلیل گفته شده باشد.
تغییر روش:
در روش های قدیمی نسبت تعداد تنفس به پمپ بستگی تعداد امدادگرها داشت. اما روش جدید بدون در نظر گرفتن تعداد امدادگرها 2 تنفس و 30 پمپ را به طور متوالی پیشنهاد داده است.
در حین عملیات CPR گاهی اتفاقاتی رخ میدهد که دانستن آنها ضروی است. از جمله این اتفاقات احتمال شکسته شدن دنده های مصدوم است. استخوان های بدن بدون حمایت ماهیچه ها بسیار ضعیف هستند و همین عامل باعث می شود در اثر فشارهای عملیات پمپ دنده ها بشکنند. احتمال شکسته شدن دنده ها در اثر پمپاژ تا حدی به واسطه تمرین زیاد فشردن صحیح قابل کاهش است اما به صورت 100% قابل از بین بردن نیست. اگر در طول عملیات صدای شکسته شدن دنده ها به گوش رسید نباید کار را متوقف کنید. صرفا احتمال بدهید که فشار دست شما زیاد است و یا راستای فشار دقیقا عمود نیست. این 2 را بررسی کنید و به کار خود ادامه دهید. اولویت با به کار افتادن قلب است و شکسته شدن دنده ها و حتی سوراخ شدن ریه بعدن قابل ترمیم هستند.
اتفاق دیگری که شایع است ورود هوای تنفس دهنده به معده است. در این حالت شکم مصدوم ورم کرده و بعضا فشار شکم باعث خروج محتویات معده می شود. در صورت بروز این اتفاق به سرعت مصدوم را به پهلو چرخانده تا محتویات وارد شش ها نشود. سپس با انگشت یا دستمال دهان و حلق را پاک کرده و عملیات دوباره آغاز می شود.
خلاصه کل مطالب تا اینجا:
اگر بر سر بالین مصدومی در یک [فقط اعضاي سايت مي توانند لينک ها را ببينند. ] حاضر شدید
1- او را صدا بزنید. اگر پاسخ نداد با کف دست ابتدا لمس کنید و سپس به شانه های او ضربه بزنید.
2- اگر مصدوم هوشیار نبود ABC او را چک کنید.
3- اگر ABC مشکلی نداشت او را در وضعیت Recovery Position قرار دهید.
4- اگر ABC مشکل داشت عملیات CPR را شروع کنید.