استان های مختلف ایران، هر یک با توجه به موقعیت جغرافیایی و اقلیم حاکم در آن ها، برای رشد و پرورش محصولات دامی و گیاهی خاصی مناسب هستند و به همین علت مردم هر خطه ی این سرزمین، عادات غذایی متفاوت با یکدیگر دارند. ذائقه ی ساکنان هر ناحیه از کشور را می توان با مطالعه ی غذاهای سنتی آن ناحیه و خوراکی هایی که بیشتر در میان مردمش رواج دارند، بهتر شناخت. در طول تاریخ عوامل گوناگونی بر نحوه ی پخت اغذیه ایرانی تاثیر گذاشته اند؛ اما نهایتا دستور کلی طبخ غذاهای محلی، یادگاری است که ما از گذشتگانمان به ارمغان داریم و باید در حفظ و نگهداری این یادگار فرهنگی، کوشا باشیم. اما این روزها ما با رواج فست فودهای غیر ایرانی، از طعام سنتی کشورمان غافل گشته ایم و نمی دانیم که با فراموشی شیوه های سنتی آشپزیمان، نه تنها سلامتی، بلکه بخشی از تاریخ و فرهنگمان را از دست می دهیم. به امید آن که از فراموشی هرچه بیشتر خوراک ایرانی جلوگیری شود. مصمم شدیم تا به یکی از استان های کشور سفر کنیم و اطلاعاتی جامع درباره ی غذاهای سنتی آن به دست آوریم.
[فقط اعضاي سايت مي توانند لينک ها را ببينند. ]. مواد اولیه ی غذاهایی که مورد استفاده ی بومیان زنجان قرار می گیرند، همگی طبیعی، تقویت کننده و سالم هستند و برای سلامت بدن ما بسیار مفید.
جغور بغور

خوراک جغور بغور یا با تلفظی دیگر جغول بغول از خاص ترین غذاهای محلی [فقط اعضاي سايت مي توانند لينک ها را ببينند. ] به شمار می رود. طبخ سریع و آسان و طعم دل انگیز این خوراک آن را در بسیاری از شهرهای ایران به غذایی محبوب تبدیل کرده است. در این غذا جگر سیاه و سفید را خرد کرده و به همراه پیاز و سیب زمینی سرخ می کنند. بعضی ها علاوه بر نمک و فلفل تنها به افزودن زردچوبه اکتفا می کنند؛ اما در بیشتر موارد مخلوط جگر و سیب زمینی و پیاز، با رب یا رب انار تفت داده می شود.
شاید جالب ترین نکته در مورد جغور بغور، رایج بودن سرو آن به عنوان وعده ی صبحانه باشد. اگر سری به [فقط اعضاي سايت مي توانند لينک ها را ببينند. ] بزنید، هنگام صبح دکه ها و رستوران های بسیاری را خواهید دید که جغور بغور داغ و خوش طعم را به دست مشتری می رسانند.


خورش آلوچه با مرغ

خورش یا خورشت آلوچه با مرغ یکی از اصیل ترین خوراک های سنتی استان زنجان به حساب می آید و طعم بسیار لذیذش را مدیون آلوهایی است که هنگام طبخ، در آن می ریزند. این غذا مانند سایر خورش ها با برنج سرو می شود و عطر و بویی بسیار دلچسب دارد.
برای درست کردن این غذای خوشمزه، مرغ و پیاز را خوب تفت داده و با هویج و قیسی آلو که از پیش سرخ شده، مخلوط می کنند و سپس با رب، رنگ و طعمی ویژه به آن می بخشند. آلوی به کار رفته در این خورش عموما آلوی برغان است که طعم و کیفیتی بی نظیر دارد و تاثیر شگرفی بر طعم خورش می گذارد. بیشتر بدانید: [فقط اعضاي سايت مي توانند لينک ها را ببينند. ]




پیازو

با رواج فست فودها و اغذیه غربی، برخی طعام ایرانی از جمله پیازو، به مرور فراموش شدند. این غذا که خیلی ها حتی تا به حال اسمی از آن نشنیده اند، یکی از قدیمی ترین و خوشمزه ترین غذاهای استان سردسیر زنجان است که ظاهری شبیه به آش یا اشکنه دارد.
سال ها پیش زنان غیور زنجانی برای دلنشین نمودن شب های دراز و سرد زمستان، با پیاز، گردو، گوشت، گوجه فرنگی، عدس، لپه، برگه ی زردآلو و سیب زمینی غذایی که در واقع یک اثر هنری است، می پختند و با طعم لذیذ آن، خانواده را دور هم و زیر کرسی جمع می کردند. اما متاسفانه این روزها دیگر به ندرت شاهد پخته شدن این غذا در میان خانواده های ایرانی هستیم.


خوراک محلي

قاتق لش نوعي خوراك است كه از گوشت و مقداري برنج درست مي‌شود همچنين در تمام مراسم برنج با گوشت و يا ماهي پخته مي‌شود و به آن «پلاو» مي‌گويند . چكدرمه نوعي پلو با گوشت است كه براي مهمانان و نيز در مراسم پخته مي‌شود گاهي نيز كشمش و دانه‌هاي انار به آن اضافه مي‌شود . ياغ‌چوربا نوعي سوپ است كه از نان ريزريز و آب و چربي درست مي‌شود و گاهي پياز به آن اضافه مي‌كنند «قره‌ چوربا» گوشت آب‌پز با نان ريزريز شده است .
آش شیر

آش شیر نام یک آش فوق العاده ی دیگر از دیار زنجان است. این آش با استفاده از گندم و حبوبات خیس داده شده، شیر و نخود تهیه می شود.
برای تهیه ی آش شیر، ابتدا حبوبات و گندم طبخ می شوند و سپس شیر به آن ها اضافه می گردد. در انتها برای طعم بهتر و تزئین آش، کشمش و گردوی فراوان روی آن می ریزند و سرو می کنند. ترکیب شیر و گردو و کشمش، به این آش طعمی فوق العاده می بخشد.


شش انداز

شش انداز غذایی بسیار مقوی است که با فرهنگ و رسوم کشورمان پیوندی نزدیک دارد. این غذا بیشتر در شب چهارشنبه سوری طبخ می شود تا خوشی مردمان [فقط اعضاي سايت مي توانند لينک ها را ببينند. ] را تکمیل کرده و طعمی لذیذ به آن ها عیدی دهد.
اگر دوست دارید طعم این خوراک محلی را بچشید، باید خرما و گردو و کشمش را به خوبی با پیاز بپزید و سپس تخم مرغ هایی که در ظرفی دیگر کاملا هم زده اید، به مواد تفت داده شده بیفزایید. برای تزئین هم گردو، کشمش و اندکی شیره ی انگوی روی شش انداز بریزید تا وعده ای خوش مزه برای شب چهارشنبه سوری داشته باشید.


کله جوش

کله جوش غذایی است که در بسیاری از استان های کشور مورد استفاده قرار می گیرد و هرجا دستور پخت خاص خودش را دارد. مردم زنجان در این غذا از گوشت و قارچ نیز استفاده می کنند. برای تهیه ی یک کله جوش زنجانی خوشمزه باید گوشت و قارچ را همراه با پیاز و سبزیجات معطر دلخواهتان تفت دهید و سپس نخود و عدس را با آب فراوان به مواد قبلی بیفزایید. در نهایت نیز تخم مرغی را با ماست و کشک هم زده و به کله جوشتان اضافه کنید. این خوراک خوشمزه، برای روزهای سرد زمستان بسیار مقوی است. در مطالب پیشین آمده: [فقط اعضاي سايت مي توانند لينک ها را ببينند. ]