یکی از مسائل مهم برای والدین ، تربیت صحیح فرزندان است . مادران و پدران همیشه این دغدغه و نگرانی را دارند که فرزندان خود را چگونه تربیت کنند تا در آینده فرد مفید و انسانی صالح باشد .
در حوزه روانشناسی شاخه ای به نام روانشناسی کودک وجود دارد . این علم روشهای تربیت صحیح فرزند و نحوه رفتار درست با آنها را به خانواده ها می آموزد . از جمله دستاوردهای این علم ، آموزش مهارت رفتار سنجیده به والدین در برابر عملکردهای کودکان است . با توجه به اینکه یکی از مشکلات اساسی والدین این است که به علت علاقه بیش از حد به فرزندان خود اکثر واکنش های آنها از روی احساسات است و در برابر بیشتر رفتارهای کودک خود نسنجیده و سریع واکنش نشان می دهند ، یادگیری این مهارت ها مفید خواهد بود .
والدین عزیز باید بدانید که کودکان فقط به محبت و حمایت نیاز ندارند . گاهی در کنار محبت باید در برابر رفتار اشتباه فرزند خود از تذکر و اخطار استفاده کرد و به قول معروف فرزند خود را لوس بار نیاوریم که با هر تلنقری بشکند . فرزندان ما همیشه کودک باقی نخواهند ماند بنابراین ما باید به عنوان بزرگتر آنها به فکر آینده آنها نیز باشیم . باید فرزند خود را فردی قوی و در عین حال پاک دل تربیت کنیم تا در آینده نه در حق کسی ظلم کند و نه مورد ظلم واقع شود .
تربیت صحیح فرزند مسائل و مشکلات فراوانی را به همراه دارد که از مهمترین انها عبارتند از :
- چگونگی تشویق کردن ، تنبیه کردن
- نحوه محبت کردن و اهمیت دادن ، نادیده گرفتن
- نحوه صحیح یاددهی مسائل
- چگونگی گوش دادن به حرف های او و پاسخ دادن یا عمل کردن به آنها یا نه
- طرز صحیح اصلاح رفتارهای نادرست کودک
- رفتار صحیح در مقابل ترس ها و گریه ها و در کل ضعف های کودک
مسائل فوق و هزاران مسئله دیگر در مورد تربیت فرزندان وجود دارد که هر یک به نوعی مهم اند . پس قبل از اینکه به فکر بچه دار شدن باشیم ، باید به فکر تربیت او باشیم و مهارت های لازم را کسب کنیم . زیرا والدین در برابر فرزندان خود مسئول اند . الگوی رفتاری و کرداری کودکان در درجه اول والدین آنها هستند و در درجات بعد دوستان و محیط و اطرافیان و جامعه . پس بیایید الگوی خوبی برای فرزندان خود باشیم . برخی از والدین هستند که بی توجه به نحوه رفتار خود در خانه و خانواده انتظار دارند فرزندی باتربیت و صالح داشته باشند .
باید بدانیم که کودکان همانند گل خامی هستند که والدین به آن شکل می دهند . برای اینکه این گل خام به یک اثر هنری تبدیل شود باید کوزه گر ماهر و هنرمندی باشیم . با اینکه بعد از دوران بلوغ و وارد شدن به عرصه جوانی امکان تغییر در رفتار و کردار در انسان وجود دارد ، ولی این گل که در طی سال های زیاد شکل گرفته و خشک شده و به شکلی خاص تبدیل شده ، برای تغییر شکل باید از اول بشکند و خرد شود و بسوزد تا ساخته شود . حتی ممکن است در طی این مراحل در اثر فشار زیاد به طور کل نابود شود .
با اینحال آیا انصاف است که در تربیت کودک دلبند خود کوتاهی کنیم . قضاوت با شما
سخن پایانی :
برای جلوگیری از پشیمانی در آینده و کوتاهی نکردن در برابر فرزندان خود باید ابتدا همه مسائل را در ارتباط با رشد و تربیت فرزندان آموزش دیده و به عنوان یک پدر یا مادر خوب و مسئول ، حق داشتن نعمت بزرگ فرزند را از خداوند متعال دارا شویم . مطالعه کتاب های مفید ، الگو گرفتن از والدین خود برای آموزش رفتار های درست به فرزند خود ، کمک گرفتن از مشاور کودک و بهره گیری از روش های جدید علمی در حوزه روانشناسی کودک از جمله روشهای مفید برای یادگیری مسائل مختلف تربیت صحیح فرزندان هستند .